Как се работи с клиенти

Бизнес отношения и работа с клиенти

бизнес отношения с клиенти

Как протича една работна среща между клиент който иска да му се направи уеб сайт и фирма която разполага с необходимия ресурс? Реални примери от ежедневието ми поднесени без захар или с лоши намерения с цел да покажат какво дърпаме ние “танцьорките” в желанието си да угодим на клиента. 😉

Ясно че клиента има право, но и изпълнителя не му е роб. В статията “Анатомия на бизнес психологията” описвам процедури които смятам че са важни при взимането на бизнес решения.

90% от клиентите употребяват подобни изрази

  •  Харесва ми, но… колегата, жена ми, бизнес партньора ми и т.н считат че синия цвят е прекалено наситен. Може ли да го направите да червенее? Смятам че не е трудно нали?
  • Искам нещо което ще мога да го управлявам сам, чул съм че WordPress прави всичко, така че направете го на WordPress.
  • Сигурност? Че тази система не е ли сигурна? Толкова хора я ползват пък ти казваш че за e-shop не става. Дай някаква друга тогава която да става.
  • Това не ми харесва, не помня кога съм ти казвал че ми харесва, но сега не ми харесва, да го смениш и да сложиш една галерия която ще си оразмерява снимките сама. Снимките които ти дадох са от фотоапарата, не знам дали са малки или големи, направи ги еднакви и ги качи.
  • Искам и SEO оптимизация, или там какво ще правиш но задължително сайта да е на първа страница в google. След една година? Ти майтапиш ли се бе младеж? Давам ти срок най-много месец, иначе ще стане лошо…

40% от клиентите правят това:

Дай да почваме сега че бързам и имам много работа пък в движение ще ги изглаждаме нещата. Да ти пускам 50% капаро да почнеш да работиш пък нали ми имаш телефона? Питай каквото ти трябва. Аз съм ангажиран човек и няма да ти вдигам телефона по всяко време, но и ти не ставай нахален. Да не сме гаджета да се гледаме всеки ден? Бачкай си там, и ми се обаждай като ти трябва нещо. Мейла не си го гледам често, така че не ми пиши, предпочитам телефона. (Който го вдигам тежко;-)

Да бе, да ще го подпишем договора, няма проблем, но сега съм с гаджето на морето, не ми разваляй идилията, знаеш колко зор видях докато я накачуля? Добре де, ще си избера как да изглежда магазина. Прати ми 3-4 снимки да гледам.

След като дизайнера му праща 3 работни варианта на фотошоп за това как да изглежда електронния магазин следват коментарите:

Ей, що са толкова много разделите бе, кой ще ги гледа. Направи го по-семпъл, човек лесно да се ориентира, обърках се сега и не знам къде да гледам, а и тази сервитьорка ски какъв крак изкара….Я махни този голям бутон в дясно, или я остави го че има цвета на косата на любовницата на колегата пък и на мен ми харесва. Ей само да знаеш каква мръсница е и какви ги върши. Ще ти разказвам като се видим на кафе. А ма не сега, а другия път.

Мъката с некомпетентните служители

Правиш 25 смени на дизайна и пак му го пращаш. Понеже Пешо го играе голям шеф те пренасочва към секретарката, нали ти каза че е зает човек път с мацката ще се разберете. Мило на външен вид девойче на 22 години което е с 5 сантиметрови нокти и пише на клавиатурата с един пръст. Работа не върши но има фаца! Мацката е взела през оная работа нареждането на шефа и, и ти пуска 20 сайта да гледаш как иска да изглежда техния магазин, и те подлудява с промени на мнението през 5 секунди. Накрая и затваряш телефона и пак търсиш шефа. Как да се разбереш с човек който не прави разлика между бяло и черно?

  1. Абе един ми каза че черния цвят не го харесва гуглю, я направи го бял да видим дали ще излезем на първо място, че нещо ми лази по нервите.
  2. Кво от това че е google, аз знаеш ли кой съм, бе? До 5 дена сайта да е на първо място и да седи там и да не мърда $#%$#@

Как да предпазиш себе си от такива клиенти:

Има всякакви клиенти, но за да ти е мирна главата следвай следните правила за да предпазиш себе си от недоброжелатели:

  1. Взимай капаро 50% от стойността на работата винаги. В някои случаи и авансовото плащане от 100% с отстъпка 3-5% връзва гащите ти.
  2. Подпиши договор с клиента в който са описани клаузите за това какво ще се прави, кога, как и в какви срокове и от двамата.
  3. Опиши избора на дизайн и ограничи възможностите за интерпретации от негова страна.
  4. Кажи му реалните възможности съобразени с неговите нужди.
  5. Обясни му че нито Интернет или гугъл са твоя собственост и който дава каквито и да е гаранции трябва или да има съответните доказателства, за да ги подплати, или просто търси балъци.
  6. Не го лъжи за да му вземеш парите, освен ако не са много, и си изкарал еднопосочен билет за Малдивите, твърдо решен да емигрираш.

Сайта ще стане, рано, късно, криво, ляво ще работи, като не излезе Февруари на първо място с необходимия финансов ресурс ще излезе Май, или Декември. Въпроса е дали клиента ще е доволен и дали ще може да те препоръча? Обясни му целия процес в една платена консултация, и бъди сигурен че го е разбрал и приел. Ако не е, не се занимавай.

А за да е доволен който и да е, трябват четири неща:

  1. Отношение
  2. Внимание
  3. Доверие
  4. Резултати.

Ако ти липсва и едно от тях няма да се получи манджата. Бъди сигурен.

One thought on “Как се работи с клиенти

  1. Много правилни разсъждения. Добра статия с добро описание. Дано хората се научат да мислят какво искат и чак тогава да търсят кой може да им помогне.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *